Lav et perfekt smilende æg

Lav et perfekt smilende æg

Selvom det måske lyder meget simpelt, så kan det nemt blive en udfordrende opgave at lave et perfekt smilende æg. Når man koger et æg, kan man ikke tjekke undervejs, hvordan det ser ud indvendig, og derfor handler det om at ramme helt rigtigt fra starten. En ting er, at man skal have den rette timing, men der er også forskel på størrelsen af æg, hvilket hurtigt kan gå ind og påvirke slutresultatet.

Hvordan ved man så om, man egentlig har opnået det rette resultat, og fået kogt et smilende æg? Der er tre forskellige typer af æg; blødkogte, smilende og hårdkogte. Et smilende æg er en perfekt mellemting mellem et hårdkogt æg og et blødkogt æg, og det handler om at få en helt fast æggevidde, samtidig med at blommen stadig er en smule flydende. Der er selvfølgelig forskel på, hvornår de forskellige æg passer bedst til en ret, og for eksempel vil hårdkogte æg ofte være nemmest at håndtere og bruge i madpakker, mens et blødkogt vil fungere godt i et skotsk æg med fars omkring. Alle de tre æg kan altså bruges, men det mest hyppige og eftertragtede er dog det smilende æg, og derfor kan det være rart at vide, hvordan man rammer det perfekte smilende æg.

 

Fremgangsmåden når du skal lave et smilende æg

Du skal i bund og grund ikke bruge andre ingredienser end vand og et æg. Det første, man skal gøre, er at hælde vand i en gryde, så det lige akkurat kan dække ægget, når det senere skal i. Når vandet så koger, tager man ægget på en ske og lægger det forsigtigt ned i gryden. Foretrækker man et mere flydende æg, bør man give det 5 minutter, men hvis det skal være en smule mere fast, vil 6 minutter være oplagt. Er ægget en smule større, kan man med fordel tilføje 30 sekunder til kogetiden.