Romantik til julefrokosten: Fup eller fakta?

Romantik til julefrokosten: Fup eller fakta?

Firmajulefrokosten er et af årets helt klare højdepunkter i de fleste virksomheder og en begivenhed, som medarbejderne ser frem til, længe før den finder sted. En firmajulefrokost har ry for at sætte parforhold på prøve, fordi stemningen mellem kollegaerne blive en anelse for løssluppen. Men er flirten og romantik virkelig grunden til, at danskerne ser frem til årets fest med kollegaerne? En undersøgelse viser, at det ikke er tilfældet.

Flirtefest er en kliche

En undersøgelse foretaget af fagforeningen Business Danmark viser, at kun en enkelt procent af danske medarbejdere kommer til firmajulefrokosten for at flirte med kollegaerne. Jens Neustrup Simonsen, der er Landsformand i Business Danmark, mener at julefrokosten langsomt har ændret karakter i løbet af de seneste år. For fem år siden blev der sandsynligvis skejet lidt mere ud med alkoholen, leveret rå sandheder til chefen i løbet af aftenen og danset tæt med gifte såvel som ugifte kollegaer – men det er ifølge undersøgelsen ikke længere tilfældet.

Relationer og mad i fokus

I stedet ser medarbejderne frem til at snakke med sine kollegaer. Det er en god anledning til at lære hinanden lidt bedre at kende og tale om de ting, der ikke er tid til i den travle hverdag. Det handler i højere grad om at pleje relationer og end at finde den eneste ene. Dette skyldes sandsynligvis, at danske medarbejdere er blevet mere selvbevidste og går meget op i, hvordan de fremstilles i hvilke selskaber. Virksomhedskulturen i danske virksomheder har mange steder gennemgået en professionalisering, og danskere er generelt mere karrierebevidste.
Det betyder selvfølgelig ikke, at romantikken er fuldstændigt forsvundet på arbejdspladserne. I Business Danmarks undersøgelse svarer 3 procent, at de til en firmajulefrokost har kysset en, som de endte med at slå sig ned eller gifte sig med.

En god oplevelse

En øvrig god grund til, at mange medarbejdere er spændte på julefrokosten, kan meget vel være, at mange virksomheder gør meget ud af at skabe en helt særlig aften for de ansatte. Flere og flere holder store julefrokoster i smukke rammer og med god underholdning. Medarbejderne føler sig værdsatte, og derfor er det ikke så underligt, at de hvert år glæder sig til at skyde julen i gang med en sjov aften med kollegaerne.